Her Gün Kampanya
Diğer => Serbest Kürsü => Konuyu başlatan: madımak - 22 Ağustos 2012, 15:51:40
-
arkadaslar ben pek becerememde aranızda tecrubelı olanlar bıldıklerını yazarsa cok ıyı olur :)en çok sebzelerı nasıl kurutosunuz onu merak edıyorum :D
-
hanım turşu yaptı. herkes çok beğenio. tarif alıyım da yazarım ;)
-
bende ilk defa geçen yaz öğrendiğim domates sosu konservesini bu yılda yapacağım kesinlikle her evde bulunmalı. kışın hiç hormonlu domateslerden almadım ve her yemeğime mis gibi yaz domatesi koydum. 1 kasa yani yaklaşık 25 kilo domatesten yanlış hatırlmıyorsam 10-15 kavanoz çıkmıştı kış bitmeden hepsi bitti. ama yapacak olursan en küçük kavanozlarına yap açılınca 2-3 gün içinde tüketmek gerekiyo
ayrıca buzluğu 3 poşet vişne attım. kışın elmayla birlikte komposto yapıcam süppeer oluyo.
bide bi kaç kavanoz şeftali kompostosu yapcam konserve olarak onuda tavsiye ederim
-
kışın yemeklerde lezzetli domates kullanmak istiyosanız domatesleri buz kalıplarına koyup buzlukta dondurun kışın donmuş domatesleri yemekte kullanın çok lezzetli oluyo
-
ben bi keresinde buzluğumu tıka basa doldurdum özene bezene hazırladım.. sabah bi uyandım buzdolabım bozulmuş. ne var ne yok akşama kadar eridi.... o gündür bugündür ne yapacak olsam hevesim kaçar.. :D
bu sene sadece şimdilik 3 kg vişne koydum buzluğa. birde domatesi püre yapıp dondurup koymayı düşünüyorum o kadar. çok fazla dondurulmuş şeyleri sevmiyorum buzluk kokusu siniyor diye..
annem reçellerimi ve turşumu yaptı. salçayıda hazır alıyorum.. kurutulmuş şeyleride sevmiyorum. malesef çok yemek seçiyorum o yüzden fazla işim kalmıyor kış hazırlığına :D
-
taze fasülyeden başka bir şey koymuyorum dolaba,yazı kışı kalmadı herşey manavda var..
-
ben bu sene yemek nasip olursa 5 kg yaprak bastım buzdolabına ise 5 kilo civarı sapları ayıklanmış vişne (çekirdekli) koydum kışın harika kompostosu oluyor kızlar suyunu içiyor biz vişnelerini yiyoruz al sana ev yapımı meyve suyu 3 kilo civarıda soyulmuş tuzlanmış köy domatesi koydum kışın hiç birşey olmuyor soslara kızların çorbalarına ve yemeklere kullanıyorum dahada koyacağım.çiğ bezelye koydum pirinçli yoğurtlu çorbasını yapıyorum 2 kg civarı salatalık rendeleyip birer cacıklık saklama poşetine koyup kışa kaldırıyorum kışın harika cacığı oluyor deneyin mutlaka taze biberleri tüm koyuyorum sanırım 3 kilo kırmızı etli biber 2 kiloda yeşil dolmalık biber koyarım.ve son olarakta bayram yuvalamsı denir antepte 1,5 kg ondan yaptım birer yemeklik poşetleyip kaldırdım kışın oda güzel oluyor ilerleyen günlerde ise yapacaklarım ve yaptıracaklarım :D turşu kendim kuracağım,salça ve kuruluk annemler ve akrabalar pul biber ve bağ bozumunda kışın yemek için üzüm kurusu birde taze fasulye kurutmayı düşünüyorum.
-
sebze kurutma işi derken patlıcan kabak onlarımı bahsediyorsunuz anlamadım.ama şayet onları soruyor iseniz içlerini oyarak bir ipe geçiriyorsunuz.ardındanda balkona güneş ve rüzgar gören biryere asıyorsunuz okadar.ama tabi heryerde yani her şehirde olmuyor bu kurutma işlemi.ilk önce kuru bir iklime sahip olan şehirde oturmanıs gerekiyor.mesela ben ist. buralarda mümkün değil.antep en uygun şehir diye biliyorum.onun haricinde satın almaktan başka yol yok
-
fasulye koycaz derın dondurucuya...yemeklere kullanmak ıcın domates koycaz bı de...kurutulmus sebzeler cok yapamıyoruz ev gunes almıyor...zaten babam kışın cok aramıyor sebzeyı balıgı ve tavugu cok sevdıgınden...bır de her senekı gıbı bızım usulden salça yapıldı baya...
-
her sene olmazsa olmazım bezelye ve közlenmiş kırmızı biberdir ve mevsiminde mısır.konservesini sevmiyorum salatalarda ve pilavlarımda kullanıyorum çok yakısıyor.birde annemlerin vişne ve üzüm ağaçları var hersene bolca vişne topluyorum komposto yapıyorum eşimin mide hassasiyeti nedeniyle hazır meyve suları almıyoruz çok seviliyor üzüm yaprağındanda salamura yaptım hem annmlere hem kendime derin dondurucu olmayınca zor oluyo herşeyi koyamıyorsunuz malum kurban bayramınıda düşünmek gerekiyo
-
Domatesi soda şişelerine yapın, biz hep öyle yaparız, tek yemeklik oluyor böylece ve kullanması kolay oluyor :)
-
gizemlitosbaga soda şişelerine yaptığımız domatesi nasıl kapatacağız acaba
-
gizemlitosbaga soda şişelerine yaptığımız domatesi nasıl kapatacağız acaba
tabii bizim memlekette herkeste var olduğu için onu yazmadım :)
eski tip narenciye sıkacakları vardır kollu, çelikten yapılma, şöyle birşey:
(http://img545.imageshack.us/img545/6/adszzzh.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/545/adszzzh.jpg/)
bununla kapatıyoruz. gazoz kapağı satın alıyoruz 1 torba :D
bizim memlekette her yerde var tabii sanırım siz de bulabilirsiniz :)
-
buzdolabı poşetlerine domates doğrayıp buzluğa attım bi 5 kg da barbunya attım geçen yıldan da taze fasulyelerim var
-
gizemlitosbaga soda şişelerine yaptığımız domatesi nasıl kapatacağız acaba
tabii bizim memlekette herkeste var olduğu için onu yazmadım :)
eski tip narenciye sıkacakları vardır kollu, çelikten yapılma, şöyle birşey:
(http://img545.imageshack.us/img545/6/adszzzh.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/545/adszzzh.jpg/)
bununla kapatıyoruz. gazoz kapağı satın alıyoruz 1 torba :D
bizim memlekette her yerde var tabii sanırım siz de bulabilirsiniz :)
canım bende duymuştum özellikle ege de yapılıyor soda şişelerine konserve. kapaklarıda bu alette internette satılıyor. gelecek sene soda şişelerini saklayıp domates sosu, erik marmelatı vs yapıcam çok pratik oluyor tam bir yemeklik oluyor bir şişe.
-
ben de Egeliyim, bizde çok yaygındır evet :D
-
dondurup açtığınız ürünleri bır daha dondurmayın...bunu uyarıyor tum uzmanlar :)
-
şu leziz olan domates soslarının tarifini paylaşsanızda bizde yapsak yahu:)) ama dondurucuda olmasın please :)
-
valla esımın dıkkatsızlıgı nedenıyle buzluga bısey atmıyorum artık konservede yapamama o konudada dıkkat lazım aksı halde oda cok teklıkelı sanırım en ısı kurutmak benım için 1 paket bamya vardı ipe dızdım bu antakya sıcagında nolur bılmem ama sansımı denedım ..bıde domates falan nasıl kurutuloykı acaba
-
şu leziz olan domates soslarının tarifini paylaşsanızda bizde yapsak yahu:)) ama dondurucuda olmasın please :)
canım bişeyi yok domatesleri soyup küp küp doğruyosun, tencerede sos olacak kadar kavuruyosun, daha kaynarken kavanozlara bölüp ağzını sıkıca kapatıp kavanozları ters çeviriyosun. 1-2 gün sonra baktığında akmışsa yada kavanoz kapakları içe doğru bombe yapmamışsa o kavanoz olmamış demektir. İçe doğru çöken bir görüntü olmalı kapakta
-
şişeye yaparken de rendeleyerek yapıyoruz.
-
cam şişelerin dondurucuda patlama riski var mı
-
cam şişelerin dondurucuda patlama riski var mı
kesınlıkle sakın koyma :o
-
cam şişelerin dondurucuda patlama riski var mı
cam dondurucuya koyulmazki zaten çatlar, konservelerinde dolapta durmasına bile gerek yok zaten güneş almasın yeter
-
bana hersey hazır geliyor valla kendi annem tarhanadan tutu salçaya kadar makarnaya kadar yapıp getiriyor kayınvalidem amasyalılar patlıcan biber kurutuyor taze fasülye yaprak sarması tereyağ domates sosu özellikle melemen için vs yapıyor bana yapacak bişey kalmıyor :D
-
menemen dedin de, menemeni de yapıp saklıyoruz kavanozda, yumurtasız tabii :P
-
yaprak da koyuyoruz biz...onu unuttum annemler bişeyler yapıyor...iki ot vardır çiriş ile çaşır derler,aman babam onları çok sevıyor onları alıyoruz kavanoza koyuyoruz...bır de memleket kavurması gelıyor malum buyukbaş cok olunca,onu da vakumluyorlarmı oyle bısey...
-
yaprakları yani üzüm yaprağını pet şişelere koyuncada çok güzel duruyorlar bilginiz olsun.
-
ben de Egeliyim, bizde çok yaygındır evet :D
dün programda samsunluyum demiştin :D
-
elime ne geçerse atıyorum ben fazla kurabiye kalınca börek kalınca misafir gelince fırında ısıtıyorum mis gibi içli köfte yapıp koyuyorum
sebzelerden bezelye ,taze fasulye,barbunya,bamya ve domates rendeleyip buz kaplarında donduruyorum donduktan sonra poşetlere alıyorum kışın çorbalara yemeklere 2-3 kalıp yetiyor
-
cam şişelerin dondurucuda patlama riski var mı
Ben hep cam kavonozları dondurucuya koyarım.hiç birşey olmuyor.Poşetler koku yapıyor.Ama camın ki ilk günkü gibi oluyor.Sadece dolap biraz daha az alıyor.
-
domatesleri kavonozladıktan sonra biz tencereye tekrar alıp kavanozları bir taşım kaynatıyoruzki kapaklar iyice sıkışsın diye.
(konservelerin ağzını kapatıldıktan sonra konserve şişeleri genişçe tencerenin içinde bir taşım kaynatılır ve ters çevirip bir beze sararak soğuyana kadar bekletilir. sonra da en az 2 sene dayanır bu konserveler)
bu yöntemle yapılınca domatesleri çiğden bile koysanız olur biz göçmenler böyle yapıyoruz tazecik kalıyo ;)
-
valla esımın dıkkatsızlıgı nedenıyle buzluga bısey atmıyorum artık konservede yapamama o konudada dıkkat lazım aksı halde oda cok teklıkelı sanırım en ısı kurutmak benım için 1 paket bamya vardı ipe dızdım bu antakya sıcagında nolur bılmem ama sansımı denedım ..bıde domates falan nasıl kurutuloykı acaba
canım ben domatesleri çok büyükse ortadan 4 e küçükse ortada ikiye kesip tuz atıp kurutuyorum tepsiye diz ara çevir yani 2 gün durduğunda arkasını çevirki çürümesin biz çığlarda kuruttuğumuz için altı üstü hava alıyor bu domateslerle kışın kuru domates köftesi (çiğ köfte tadında oluyor harika yani )ve kışın kızartma yanına sos ve yemeklerdede kullanıyoruz
-
cam şişelerin dondurucuda patlama riski var mı
Ben hep cam kavonozları dondurucuya koyarım.hiç birşey olmuyor.Poşetler koku yapıyor.Ama camın ki ilk günkü gibi oluyor.Sadece dolap biraz daha az alıyor.
aynen ben de o kokuyu aldığım için dondurulmuş çoğu sebzeden pek tat alamıyorum cam en sağlıklısı geçen sene bir iki kavanozla deneme yaptım birşey olmadı
-
Resim için teşekkürler gizemlitosbaga
-
biz önce nane kuruturuz ardından dolmalıkbiber kızartmalık biber patlıcan kabak domates kuruturuz her meyvenin reçelini yaparız taze fasulye vişne mürdüm eriği kayısı şeftali konservesi yaparız kışlık erişte keseriz soda şişelerine domates suyu yaparız tarhana ve kızılcık tarhanası ve turşu kurarız dondurucuya bamya vişne erik kızılcık atarız
-
ya balkona dantel ipliğine dizip bamya kurutmustum ee bunlar kurudu baya şimdi napcam nerde saklıycam biri söylesın yaa :D
-
ya balkona dantel ipliğine dizip bamya kurutmustum ee bunlar kurudu baya şimdi napcam nerde saklıycam biri söylesın yaa :D
bizim evde kurular temiz bir bez torbaya konur serin bir yerde saklanır
-
biber salçası yaptım patlıcan biber kuruttum