Her Gün Kampanya
Diğer => Serbest Kürsü => Geri Dönüşüm Kutusu => Konuyu başlatan: simonbolivar - 02 Nisan 2011, 00:24:24
-
http://www.guncelegitim.com/haber/2693-ygs-lys-ygsde-skandal-kopya-iddiasi-cevap-anahtari-sifreli.html
http://www.cografya.biz/forum/ygs-de-sifre-iddasi-t26039.0.html
-
YGS'de Kopya mı Çekildi?
Artvin'de bir avukat ve bir dershane yöneticisi, Yükseköğretime Geçiş Sınavında en az 100 sorunun belli bir formüle göre cevaplandığında rahatlıkla çözülebildiğini belirlediklerini ileri sürdü.
Belirlenen bir formülle özellikle matematik testinde soruların tamamına yakınını doğru çözmenin mümkün olduğu vurgulandı.
Artvin’de avukatlık yapan Ayla Varan, sorularda şifreleme sistemi olduğu konusunda aldığı duyumun ardından tüm soruları tek tek incelediğini belirterek, şu iddiada bulundu:
"Cevapları rakamsal olan sorularda bu şifreleme sisteminin hatasıza yakın uygulandığını gördüm. Sisteme göre cevap şıklarındaki rakamlar küçükten büyüğe göre sıralanıyor. Eğer çakışan varsa doğru cevap çakışan rakamın bulunduğu şık oluyor. Hiçbir rakam çakışmazsa doğru yanıt ’E’ şıkkı olarak çıkıyor. Birden fazla çakışan varsa da cevap en küçük rakamın bulunduğu şık oluyor. Matematik testindeki 40 sorudan bu sistem uygulayarak 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabiliyor. Ayrıca yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal Bilimler, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu daha rahatlıkla çözebilirsiniz."
Ayla Varan, ayrıca bazı Türkçe sorularında da alfabetik şifreleme olduğunu tespit ettiklerini öne sürerek, "Öğretmen arkadaşlarımız sorular üzerinde çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.
Artvin Sınav Dershanesi kurucularından Fahri Akyüz ise, bir velinin başvurusu üzerine sorularda yaptıkları incelemede şifreleme formülünü tespit ettiklerini öne sürdü. Akyüz, "Öğrencilerimizi bir yıl boyunca bu tür sınavlara hazırlıyoruz. Daha önce yaşanan onca olaydan sonra tedbirlerin alındığını görüyorduk. Ancak böylesi bir şifreleme ve formüle etme durumunun olacağını düşünmüyorduk. Öğrencilerin emekleri hiçe sayılmıştır. Tabii ki ÖSYM yetkililerinin konuya yanıt vermeleri ve açıklama getirmeleri gerekiyor" diye konuştu.
Şifreleme nasıl çözülüyor?
MATEMATİK testinde ağırlıklı olarak uygulanabilecek şifreleme yöntemini çözmek çok basit. 40 soruluk matematik testi bu yöntem sayesinde yaklaşık 10 dakikada çözülebiliyor. Şıklardaki rakamsal değerler o şıkkın altına küçükten büyüğe doğru yazılıyor. Eğer bir şıkta rakamlar çakışıyorsa doğru cevap o şık oluyor. Eğer hiçbir şıkta çakışma olmazsa genellikle E şıkkı doğru cevap olarak çıkıyor. Eğer birden fazla şıkta çakışma oluyorsa doğru yanıt rakamsal olarak küçük değerin bulunduğu şık oluyor.
ÖRNEK SORULAR
Matematik Testi 4’üncü soru:
2011-2010+2009-2008+...+3-2+1 işleminin sonucu kaçtır
A) 1004 B)1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002
Formüle göre rakamları küçükten büyüğe göre şıkların altına yeniden sıralıyoruz. Yeni sıralama:
A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008 şeklinde oluyor.
D şıkkında 1006 rakamı çakıştığı için doğru yanıt D şıkkı olarak işaretleniyor. Cevap anahtarında da 4’üncü sorunun yanıtı D şıkkı olarak veriliyor.
Matematik Testi 13’üncü soru:
Üç basamaklı bir doğal sayının sağına 3 yazılarak dört basamaklı A sayısı, aynı sayının soluna 2 yazılarak dört basamaklı B sayısı elde edilmiştir. A+B=9967 olduğuna göre üç basamaklı sayının rakamlarının toplamı kaçtır?
A) 12 B) 9 C) 15 D) 13 E) 11
A) 9 B) 11 C) 12 D) 13 E) 15
Rakamları bu şekilde küçükten büyüğe göre şıkların altına yeniden yerleştiriyoruz. Bu soruda da D şıkkında 13 rakamı çakışıyor. Doğru yanıt cevap anahtarında da D şıkkı olarak veriliyor.
Matematik Testi 22’inci Soru:
Bir işi 5 kadın işçi 20 günde, 5 erkek işçi ise 30 günde bitiriyor. Buna göre, 2 kadın ve 2 erkek işçi aynı işi birlikte kaç günde bitirir?
A) 50 B) 30 C) 45 D) 40 E) 20
A) 20 B) 30 C) 40 D) 45 E) 50
şeklinde sıralanınca doğru yanıt B şıkkında çakışan 30’dur. Cevap anahtarında da doğru yanıt B şıkkı olarak veriliyor.
-
bu aksam inceledim valla adamın dediği doğru cıkıyor ama acaba sadece bu sınav içinmiydi diğer sınavlara bakmadım
gerçi bundan sorna böle bişey yapmazlar ;D
ay keşke bilseydım bende bööle yapardım mati ;D
-
2010 LYS geometri sorularına baktım sayıların karışık dizildiği sorulara ama tutmuyor. Genelde cevap anahtarlarında sayılar küçükten büyüğe dizilmiş karışık dizilen 3 tane soruyada baktım şifre tutmuyor bence bu seneye has bir durum.( alıntı)
http://www.haber365.com/Haber/YGSde_Kopya_mi_Cekildi/
-
daha neler göreceğiizzzz bakalımm .... yazık yazıkk haktan ,allahtan dinden imandan bahsederler gizli kapaklı neler neler dönerr .Öbür tarafta nasıl hesap verecekler bakalım
-
Onca güvenlik önelminin hedef saptırdığı fikrini oluşturdu bende.. Kul hakkıdır çıkar bir yerden..
-
hiç de güvenlik önlemi yoktu
küpeyle bile girilmeyecek diyorlardı yok polisler arıyacak vesaire
hepsi palavra normal sıradan bir bayan öğretmenle erkek bir öğretmen aradı.
Herhangi bir cihazla aranma söz konusu bile değildi.
-
Ama KPSS de dahil bu çağda tuvalete dahi gitmeye izin yoktu.. Sırf bu yüzden kaç kişi madur oldu.. Geçen sene içinde ilk Kpss de herkes rezil oldu.. Kimse sınav esnasında kopya çekildi diye itiraz etmemişti.. Sınav öncesinde soruların dağıtıldığı ispatlanmıştı.. Madur yakını olarak gecen seneki Kpss de yaşadıklarımız yeterince canımızı sıktı..
-
Adamlar hakkıyla çözüp ter döksün, diğer tembeller formül oluşturup elini kolunu sallaya sallaya istediği bölümü tuttursun.Oh ne ala memleket >:( >:(
-
Şık dizilimini bu algoritmayla hazırlamış olabilirlerde bunun kopyayla ilgili kısmı nerde onu anlamadım. Hemen celallenmeye gerek yok hazırlayanlar bu dizilimi kopya olarak söyleyene kadar doğru cevabı söyler zaten. Ortada bununla alakalı bi kopya olduğunu sanmıyorum. Başka bişey varsa bilemem tabi.
-
cevap anahtarını verince alenen bir iş yapılmış olur ki, bunun sonuçları kpssde görüldü, hem şifre vermek kısa bir andır, hem kanıta yer bırakmaz, kulaktan kulağa yayılabilir,basit bir şifre.acaba önceki yıllarda da böyle bir algoritma sistemi oluşturmuşlar mıdır? benim hiç güvenim kalmadı, şu ösym'ye hele son yaptıkları tüm kız öğrencileri 1 okulda toplamak akılda soru işaretleri bırakıp şüpheleri güçlendiriyor.
http://www.guncelegitim.com/haber/3833-egitim-haberleri-osymden-yeni-hizmet-bayan-yani-sinav.html
ösym'nin cevabı : YGS’de bazı soruların belli şifreyle doğru cevaplandırılabileceği iddialarına ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, “İddia sadece basına dağıtılan master kopyalar için doğru ancak sınavda her adayın soru kitapçığı, soruların yeri ve cevapların yeri birbirinden tamamen farklı” dedi. Demir, şunları söyledi:
‘Basına dağıtılan kopya için geçerli’
“Bulan arkadaş bayağı zekiymiş. Ama bu sadece basına dağıttığımız kamuoyuna açıkladığımız kopyalarda bulunabilecek bir şey. ‘ÖSYM, doğru cevabın yerini aynı tuttu, şıkları değiştirdi. Küçükten büyüğe yazıldığında çakışan şık doğru’ deniyor. Ama bu sadece master kopyalarda geçerli. Adaylara dağıtılan soru kitapçıklarında böyle bir mantıkla sorulara doğru yanıt vermek mümkün değil. Asıl kitapçıklarda şıkların hepsi birbirinden ayrı. Kamuoyuna açıklanan soru kitapçıkları matbaaya verilirken, eski cevap sıralama alışkanlığı ile doğru cevaplar yerini korumuş, diğerleri yer değiştirmiş halde basılmış. Basına verilen kopya kitapçıklar hiçbir öğrenciye verilmedi. Zekice bir buluş. Ama maalesef doğru değil.”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da “Gerçek kitapçıklarda iddia edilen formülle bulmaları mümkün değil. Soruların yeri, şıkların yeri her aday için birbirinden farklı. Sadece basına dağıtılan master kopyalarda denilen formül doğru çıkıyor. Kimse gerçek aday kitapçıklarının ne olduğunu görmeden emin olmasın” dedi." (HÜRRİYET)
ösym'nin öğrencilere dağıttığı kitapçıkları açıklaması, ve bu şifre yönteminin diğerlerinde olup olmadığına da bakılmalıdır. kişiye özel şifreleme kitapçığı da gitmiş olabilir.